Actueel
/nieuws en tips

Het proces van het overgaan van eigen tanden en kiezen naar een immediaat kunstgebit begint met een intakegesprek bij een ervaren tandarts of tandprotheticus.

Tijdens deze afspraak wordt een uitgebreide evaluatie van de mondgezondheid uitgevoerd om te bepalen of een immediaat kunstgebit geschikt is voor jouw specifieke situatie. Als het behoud van de eigen tanden en kiezen niet mogelijk is of niet wenselijk is, wordt besloten om over te gaan op een immediaat kunstgebit. Voorafgaand aan het trekken van de tanden en kiezen worden er afdrukken van de mond genomen om een op maat gemaakt kunstgebit te vervaardigen dat direct na de extractie kan worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je niet zonder tanden en kiezen hoeft te lopen terwijl je wacht op genezing en de definitieve prothese.

Na het verwijderen van de eigen tanden en kiezen, wordt het vooraf vervaardigde immediaat kunstgebit direct in je mond geplaatst. Hierdoor hoef je dus niet zonder tanden te lopen. Tijdens de gewenningsperiode kunnen er enkele aanpassingen nodig zijn om ervoor te zorgen dat het immediaat kunstgebit goed past en comfortabel zit. Het is normaal om enig ongemak te ervaren terwijl je mond en spieren wennen aan de nieuwe situatie.

Gedurende de eerste weken na het plaatsen van het immediaat kunstgebit worden regelmatig nazorgafspraken gepland om eventuele problemen aan te pakken en aanpassingen te maken voor een optimale pasvorm en functionaliteit.

Het immediaat kunstgebit is echter een tijdelijke oplossing. Naarmate je mond geneest en het tandvlees en de kaak slinkt, kan het kunstgebit losser gaan zitten. Vaak wordt deze noodprothese na 3 tot 4 maanden opgevuld, zodat de prothese weer beter past. Normaalgesproken is de kaak na een jaar dermate gestabiliseerd dat er een definitief kunstgebit gemaakt kan worden voor een betere pasvorm en functionaliteit.

Het is van cruciaal belang om de instructies van je tandarts of tandprotheticus op te volgen en regelmatig controle afspraken te plannen voor een succesvolle overgang naar een definitief kunstgebit. Dit zorgt ervoor dat je kunt genieten van een gezonde mond en een stralende glimlach met een goed passende en functionele prothese.

Hier zijn we te vinden