Gebitsprothese
Een loszittende tand, ontbrekende kiezen, tanden die in slechte staat verkeren; als er iets met je gebit aan de hand is, dan heeft dat impact op je zelfvertrouwen. Bovendien kun je veel pijn ervaren bij kauwen, slikken en praten én heb je met een verminderde mondgezondheid meer kans om ziek te worden. Met een gebitsprothese verhelp je deze ongemakken.
Gebitsprotheses in alle soorten en maten
Een gebitsprothese komt in verschillende soorten en maten. Een volledige prothese is namelijk lang niet altijd nodig. Goede tanden en kiezen behouden we graag; ze zorgen namelijk voor stabiliteit. Je kunt bij ons terecht voor alle vormen van protheses:
- Partiële prothese
- Immediaatprothese
- Kunstgebit
- Klikgebit
Wil jij ook weer onbezorgd kunnen eten, praten en lachen?
Ja, ik wil een stralende lachPartiële protheses
Is een deel van je tanden en/of kiezen nog goed? Dan adviseren we je om een partiële prothese te nemen. We vervangen dan alleen de tanden en kiezen die in slechte staat verkeren en behouden we de goede delen van je gebit. Dit heeft altijd de voorkeur, omdat ‘echt’ in alle gevallen beter is dan kunst. Je eigen tanden en kiezen geven namelijk nog signalen naar het kaakbot en het zenuwstelsel, waardoor deze niet of minder inslinken. Bovendien zorgen ze voor stabiliteit.
Partiële protheses zijn er in twee vormen:
- Frameprothese– Een frameprothese rust op je eigen tanden en kiezen en geeft daardoor weinig druk op het kaakbot. En dat is positief, want hierdoor slinkt het kaakbot niet. Een frameprothese kan alleen als je tanden en kiezen sterk genoeg zijn om het frame te kunnen dragen.
- Plaatprothese– Zijn je eigen tanden en kiezen te zwak om de kracht van een frame te dragen? Dan gaan we voor een plaatprothese. Dit plaatje rust op je mondslijmvlies en duwt als het ware tegen je bestaande tanden en kiezen aan. Zodoende blijft het op zijn plek. Een plaatprothese is eenvoudig uit te breiden met extra tanden en kiezen en daarom geschikt voor mensen die van plan zijn om uiteindelijk uit te breiden naar een volledige prothese.
Meer weten over een partiële prothese?
We leggen het je graag uit.
Immediaatprothese
Een immediaatprothese noemen we ook wel een noodprothese of een ‘wenprothese’. Het is een tijdelijke prothese die we direct na het trekken van je tanden en kiezen op je kaak plaatsen.
Wennen met een immediaatprothese
Met een immediaatprothese leer je kauwen, slikken, lachen en praten met ‘iets’ in je mond – en dat is in het begin echt even wennen. Bovendien moet ook jouw kaak wennen aan het feit dat er geen tanden en kiezen meer in je mond zitten. Je kaak is normaal gesproken namelijk altijd in beweging, doordat je tanden en kiezen signalen geven naar je kaakbot en zenuwstelsel. Zijn je tanden en kiezen weg, dan krijgt je kaak geen prikkel meer om kaakbot aan te maken en komt hij letterlijk ‘stil’ te liggen. Daardoor slinkt je kaak. Na ongeveer twaalf maanden weten we zeker dat je kaak tot stilstand is gekomen en niet veel meer slinkt. Het is tijd voor de volgende stap: een volledige prothese (kunstgebit) of een klikgebit.
Maak een vrijblijvende afspraakKlikgebit
In sommige gevallen blijft een kunstgebit niet goed zitten, doordat je kaakbot te ver is geslonken. In dat geval krijg je letterlijk klapperende tanden – en dat willen we natuurlijk voorkomen. Een klikgebit is dan de enige oplossing.
Implantaten
Een klikgebit – de naam zegt het al – klik je vast op implantaten in je kaak. Een implantaat is een soort kunstwortel die in je kaak wordt geïmplanteerd. Voordat je jouw klikgebit in gebruik kunt nemen, ga je daarom eerst langs een implantoloog. Het duurt zo’n twee tot drie maanden voordat de implantaten volledig zijn vastgegroeid in je kaak. In de tussentijd gaan wij samen aan de slag met het ontwikkelen van jouw perfecte klikgebit. Zo weet jij zeker dat je na die twee tot drie maanden wachten ook direct een mooie mond vol tanden hebt. Meer weten over onze werkwijze?
Bekijk onze aanpak