Gebitsprothese
Een loszittende tand, ontbrekende kiezen, tanden die in slechte staat verkeren; als er iets met je gebit aan de hand is, dan heeft dat impact op je zelfvertrouwen. Bovendien kun je veel pijn ervaren bij kauwen, slikken en praten én heb je met een verminderde mondgezondheid meer kans om ziek te worden. Met een gebitsprothese verhelp je deze ongemakken.
Gebitsprotheses in alle soorten en maten
Een gebitsprothese komt in verschillende soorten en maten. Een volledige prothese is namelijk lang niet altijd nodig. Goede tanden en kiezen behouden we graag; ze zorgen namelijk voor stabiliteit. Je kunt bij ons terecht voor alle vormen van protheses:
- Partiële prothese
- Immediaatprothese
- Kunstgebit
- Klikgebit
Wil jij ook weer onbezorgd kunnen eten, praten en lachen?
Ja, ik wil een stralende lach Veelgestelde vragenVeelgestelde vragen over kunstgebitten in de tandtechniek / tandprothetiek
Let op: bij twijfel of specifieke tandheelkundige problemen, raadpleeg altijd een tandarts of tandprotheticus voor persoonlijk advies.
1. Wat is een kunstgebit en hoe werkt het?
Een kunstgebit is een verwijderbare prothese die ontbrekende tanden en tandvlees vervangt, waardoor patiënten weer kunnen kauwen, spreken en een natuurlijke glimlach kunnen hebben.
2. Hoe lang gaat een kunstgebit mee?
Een goed onderhouden kunstgebit gaat gemiddeld 5 tot 7 jaar mee voordat vervanging nodig is. Vanuit de zorgverzekering mag een prothese elke 5 jaar worden vervangen. Een eerste (nood) prothese mag na een jaar worden vervangen.
3. Kunstgebit schoonmaken: Wat zijn de beste methoden?
Het is essentieel om dagelijks je kunstgebit schoon te maken met een speciale protheseborstel en mild reinigingsmiddel. Vergeet niet om het 's nachts in water te bewaren om uitdroging te voorkomen. In de praktijk werken we veel met het merk Blue’m.
4. Doet een kunstgebit pijn?
In het begin kan een kunstgebit wat ongemak veroorzaken. Het is dan ook heel normaal dat je aan het begin een aantal keren terugkomt om drukplekjes te verhelpen.
5. Kan ik met een kunstgebit alles eten wat ik wil?
Hoewel kunstgebitten het kauwen vergemakkelijken, kunnen sommige harde of plakkerige voedingsmiddelen problematisch zijn. Kleine happen nemen en moeilijk kauwbaar voedsel vermijden wordt aanbevolen.
6. Verschil tussen volledig kunstgebit en partiële prothese
Een volledig kunstgebit vervangt alle tanden, terwijl een partiële prothese wordt gebruikt wanneer sommige natuurlijke tanden nog aanwezig zijn en daarmee verbonden worden.
7. Hoe vaak moet ik mijn kunstgebit laten controleren?
Regelmatige controles, (eens per jaar) bij een tandprotheticus zijn aanbevolen om een goede pasvorm en functionaliteit te waarborgen. Helemaal wanneer je geen eigen tanden en kiezen meer hebt en dus geen tandarts meer ziet is het belangrijk dat niet alleen de prothese maar ook de weefsels in de mond gecontroleerd blijven worden.
8. Kun je een kunstgebit 's nachts dragen?
Nee, het is belangrijk om je kunstgebit 's nachts uit te doen om je mond rust te geven en infectierisico's te verminderen.
9. Wat te doen bij een beschadigd kunstgebit?
Bij beschadiging is het raadzaam om niet zelf te repareren. Neem contact op met een tandprotheticus voor de juiste reparatie.
10. Worden kunstgebitten vergoed door de zorgverzekering?
De vergoeding voor kunstgebitten kan variëren per zorgverzekering en prothesetype. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor specifieke informatie over de dekking.
Partiële protheses
Is een deel van je tanden en/of kiezen nog goed? Dan adviseren we je om een partiële prothese te nemen. We vervangen dan alleen de tanden en kiezen die in slechte staat verkeren en behouden we de goede delen van je gebit. Dit heeft altijd de voorkeur, omdat ‘echt’ in alle gevallen beter is dan kunst. Je eigen tanden en kiezen geven namelijk nog signalen naar het kaakbot en het zenuwstelsel, waardoor deze niet of minder inslinken. Bovendien zorgen ze voor stabiliteit.
Partiële protheses zijn er in twee vormen:
- Frameprothese– Een frameprothese rust op je eigen tanden en kiezen en geeft daardoor weinig druk op het kaakbot. En dat is positief, want hierdoor slinkt het kaakbot niet. Een frameprothese kan alleen als je tanden en kiezen sterk genoeg zijn om het frame te kunnen dragen.
- Plaatprothese– Zijn je eigen tanden en kiezen te zwak om de kracht van een frame te dragen? Dan gaan we voor een plaatprothese. Dit plaatje rust op je mondslijmvlies en duwt als het ware tegen je bestaande tanden en kiezen aan. Zodoende blijft het op zijn plek. Een plaatprothese is eenvoudig uit te breiden met extra tanden en kiezen en daarom geschikt voor mensen die van plan zijn om uiteindelijk uit te breiden naar een volledige prothese.
Meer weten over een partiële prothese?
We leggen het je graag uit.
Veelgestelde vragen over partiële- en frameprotheses in de tandtechniek / tandprothetiek
Let op: Voor persoonlijk advies over partiële- en frameprotheses, raadpleeg altijd een tandarts of tandprotheticus.
1. Wat zijn partiële- en frameprotheses en hoe werken ze?
Partiële- en frameprotheses zijn verwijderbare prothesen die worden gebruikt wanneer enkele natuurlijke tanden nog aanwezig zijn. Ze bieden een oplossing om ontbrekende tanden te vervangen en de resterende tanden te ondersteunen.
2. Hoe lang gaan partiële- en frameprotheses mee?
Goed onderhouden partiële- en frameprotheses kunnen vijf tot zeven jaar meegaan voordat aanpassingen nodig zijn.
3. Hoe worden partiële- en frameprotheses schoongemaakt?
Dagelijkse reiniging met een protheseborstel en mild reinigingsmiddel is essentieel. Zorgen ervoor dat de natuurlijke tanden en het tandvlees ook goed worden gereinigd. In de praktijk werken we veel met het merk Blue’m.
4. Veroorzaken partiële- en frameprotheses ongemak?
In het begin kan er enig ongemak zijn, maar dit zou na verloop van tijd moeten verminderen naarmate de mond zich aanpast. Het is heel normaal dat je aan het begin een aantal keren terugkomt met een drukplekje.
5. Kan ik met partiële- en frameprotheses alles eten?
Partiële- en frameprotheses vergemakkelijken het kauwen, maar vermijd harde of plakkerige voedingsmiddelen.
6. Wat is het verschil tussen partiële- en frameprotheses en andere prothesetypes?
Partiële- en frameprotheses worden gebruikt wanneer enkele natuurlijke tanden nog aanwezig zijn, terwijl andere prothesetypes volledige tandvervanging bieden.
7. Hoe vaak zijn controleafspraken nodig voor partiële- en frameprotheses?
Regelmatige bezoeken aan de tandprotheticus zijn belangrijk om de pasvorm en functionaliteit te waarborgen. Hiervoor is het aanbevolen elk jaar op controle te komen. Aangezien er nog eigen tanden en of kiezen aanwezig zijn is het aanbevolen ook elk (half) jaar naar de tandarts te gaan.
8. Kunnen partiële- en frameprotheses 's nachts worden gedragen?
Het wordt aanbevolen om partiële- en frameprotheses 's nachts uit te nemen om de mond te laten rusten. Helemaal bij kleine partiële protheses is er ook een kans dat je de prothese ’s nachts inslikt.
9. Wat moet ik doen bij beschadiging van partiële- en frameprotheses?
Beschadigde protheses moeten professioneel worden gerepareerd door een tandprotheticus. Doe geen pogingen tot zelfreparatie.
10. Worden partiële- en frameprotheses vergoed door de zorgverzekering?
De vergoeding kan variëren. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor specifieke informatie over de dekking.
Immediaatprothese
Een immediaatprothese noemen we ook wel een noodprothese of een ‘wenprothese’. Het is een tijdelijke prothese die we direct na het trekken van je tanden en kiezen op je kaak plaatsen.
Wennen met een immediaatprothese
Met een immediaatprothese leer je kauwen, slikken, lachen en praten met ‘iets’ in je mond – en dat is in het begin echt even wennen. Bovendien moet ook jouw kaak wennen aan het feit dat er geen tanden en kiezen meer in je mond zitten. Je kaak is normaal gesproken namelijk altijd in beweging, doordat je tanden en kiezen signalen geven naar je kaakbot en zenuwstelsel. Zijn je tanden en kiezen weg, dan krijgt je kaak geen prikkel meer om kaakbot aan te maken en komt hij letterlijk ‘stil’ te liggen. Daardoor slinkt je kaak. Na ongeveer twaalf maanden weten we zeker dat je kaak tot stilstand is gekomen en niet veel meer slinkt. Het is tijd voor de volgende stap: een volledige prothese (kunstgebit) of een klikgebit.
Maak een vrijblijvende afspraakKlikgebit
In sommige gevallen blijft een kunstgebit niet goed zitten, doordat je kaakbot te ver is geslonken. In dat geval krijg je letterlijk klapperende tanden – en dat willen we natuurlijk voorkomen. Een klikgebit is dan de enige oplossing.
Implantaten
Een klikgebit – de naam zegt het al – klik je vast op implantaten in je kaak. Een implantaat is een soort kunstwortel die in je kaak wordt geïmplanteerd. Voordat je jouw klikgebit in gebruik kunt nemen, ga je daarom eerst langs een implantoloog. Het duurt zo’n twee tot drie maanden voordat de implantaten volledig zijn vastgegroeid in je kaak. In de tussentijd gaan wij samen aan de slag met het ontwikkelen van jouw perfecte klikgebit. Zo weet jij zeker dat je na die twee tot drie maanden wachten ook direct een mooie mond vol tanden hebt. Meer weten over onze werkwijze?
Bekijk onze aanpak Veelgestelde vragenVeelgestelde vragen over klikgebitten (klikprotheses) in de tandtechniek / tandprothetiek
Let op: Voor individueel advies met betrekking tot klikgebitten, raadpleeg altijd een tandarts of tandprotheticus.
1. Wat zijn klikgebitten en hoe werken ze?
Klikgebitten, ook wel klikprotheses genoemd, zijn verwijderbare prothesen die door middel van implantaten aan de kaak worden bevestigd. Ze bieden meer stabiliteit en comfort dan traditionele kunstgebitten.
2. Hoe lang gaan klikgebitten mee?
Goed onderhouden klikgebitten kunnen tien jaar of langer meegaan voordat aanpassingen nodig zijn. Vanuit de zorgverzekering mag een klikgebit elke 5 jaar worden vervangen.
3. Hoe worden klikgebitten schoongemaakt?
Klikgebitten moeten dagelijks worden gereinigd met een protheseborstel en een mild reinigingsmiddel. Reinig ook de implantaten zorgvuldig volgens de instructies van de tandprotheticus. In de praktijk werken wij veel met het merk Blue’m.
4. Zijn klikgebitten pijnlijk om te dragen?
In het algemeen ervaren patiënten minder ongemak en pijn bij klikgebitten, vooral tijdens het kauwen en spreken.
5. Kan ik met klikgebitten alles eten?
Klikgebitten vergemakkelijken het kauwen, waardoor een breder scala aan voedingsmiddelen mogelijk is. Harde of plakkerige voedingsmiddelen moeten echter nog steeds met zorg worden geconsumeerd.
6. Wat is het verschil tussen klikgebitten en traditionele kunstgebitten?
Klikgebitten worden ondersteund door implantaten, wat resulteert in verbeterde stabiliteit en comfort in vergelijking met traditionele kunstgebitten.
7. Hoe vaak zijn controleafspraken nodig voor klikgebitten?
Regelmatige bezoeken aan de tandprotheticus (aanbevolen elk jaar) zijn belangrijk om de pasvorm en functionaliteit van klikgebitten te behouden. Daarbij is het ook belangrijk dat er regelmatig een implantaatcontrole wordt uitgevoerd. Dit dient gedaan te worden door de tandarts of eventueel een mondhygiënist.
8. Kunnen klikgebitten 's nachts worden gedragen?
Net als bij traditionele kunstgebitten wordt aanbevolen om klikgebitten 's nachts uit te nemen om de mond te laten rusten.
9. Wat moet ik doen als mijn klikgebit beschadigd is?
Beschadigde klikgebitten moeten professioneel worden gerepareerd door een tandprotheticus. Probeer niet zelf te repareren.
10. Worden klikgebitten vergoed door de zorgverzekering?
De vergoeding voor klikgebitten kan variëren. Raadpleeg je zorgverzekeraar voor specifieke informatie over de dekking.