Actueel
/nieuws en tips

Het is beter om zonder een kunstgebit te slapen tenzij je bijvoorbeeld door de tandprotheticus of tandarts advies hebt gekregen om dit wel te doen (bijvoorbeeld tijdens de eerste weken van je eerste kunstgebit).

De reden hiervan is dat het inhouden van je prothese kan leiden tot verminderde doorbloeding van het tandvlees en omdat je de prothese overdag ook al in hebt kan de doorbloeding van het tandvlees s’nachts herstellen. Door de verminderde doorbloeding kan het kaakbot sneller slinken.

Een andere reden is, dat wanneer je een kunstgebit onder een microscoop bekijkt je kunstgebit een poreus materiaal is. Hierdoor gaan er bacteriën in de prothese zitten. Overdag eet en drink je en slik je regelmatig en dan spoel je de bacteriën weg. In de nacht slik je bijna niet en adem je die bacteriën in je longen. Als je een verminderde weerstand hebt, bijvoorbeeld door ziekte, maar ook wanneer je ouder en daardoor kwetsbaarder bent, zou je een longontsteking kunnen krijgen van het dragen van je prothese gedurende de nacht.

De keuze is natuurlijk altijd aan jezelf, mocht je liever je kunstgebit inhouden tijdens het slapen, dan adviseren we in ieder geval het ondergebit s’nachts uit te doen. Het slink proces gaat in de onderkaak namelijk iets sneller dan in de bovenkaak. Als je s’nachts je kunstgebit draagt kan het zijn dat je pijnplekken kunt krijgen of dat de prothese sneller los gaat zitten. In dit geval zullen we vaker je kunstgebit moeten opvullen of rabasen. Ook kunnen kiezen sneller slijten doordat mensen in hun slaap nog wel eens willen knarsen of klemmen.

Je Kunstgebit niet continu inhouden!

Als je een kunstgebit draagt is het verstandig om in ieder geval een tijdstip van de dag te kiezen om tijdelijk je kunstgebit uit te laten. Continue dragen raden wij af. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het douchen of het reinigen van je gebit. Op deze wijze creëer je een moment voor je kaken om tot rust te komen.

Wanneer je geen eigen tanden meer hebt is het belangrijk dat je je kaak blijft poetsen met een zachte tandenborstel. Door met een zachte tandenborstel je kaak (tandvlees) te masseren stimuleer je de doorbloeding. Je voorkomst hiermee eventuele ontstekingen van de weefsels in de mond. Dit met uitzondering van je eerste kunstgebit, wanneer je tanden net getrokken zijn en er nog wondjes zijn in de mond. In dit geval krijg je specifieke instructies wat wel en niet te doen.

In de nacht kun je de prothese droog of in een klein laagje water wegleggen. Belangrijk is dat je net als je met je eigen tanden zou doen het kunstgebit ’s avonds voor het slapen gaan reinigt (poetst). In de ochtend, voordat je het kunstgebit weer in doet, poets je deze opnieuw en kun je deze even bevochtigen met water, zodat de prothese wat makkelijker in gaat.

Binnenkort meer over hoe een kunstgebit het beste te reinigen!

Heb je vragen over dit onderwerp in de regio Assen en omstreken? Neem dan contact met ons op we helpen je graag verder.

Hier zijn we te vinden