Van de zorgverzekering mag je gebitsprothese om de 5 jaar worden vervangen. Maar in de praktijk wordt dit vaak toch niet gedaan, want waarom zou je iets vervangen wat nog goed zit? Dit is natuurlijk volkomen waar… Echter wil ik graag toelichten waarom het wel belangrijk is om je gebitsprothese eens in de zoveel jaren te vervangen.
Eerst een kleine uitleg over de wereld in je mond, want onze mond is een heel complex systeem. Daarbij is het de enige plek in ons lichaam waar botmateriaal door de huid heen steekt. Namelijk onze tanden en kiezen. Door ons voedsel te malen tussen onze kiezen en te vermengen met ons speeksel staat onze mond aan het begin van ons spijsverteringskanaal. Ons speeksel bevat verschillende enzymen die ervoor zorgen dat de vertering van ons voedsel al in de mond start.
Daarnaast bevochtigt het speeksel onze mondholte en is ons speeksel een essentieel onderdeel in onze natuurlijke afweer tegen infecties. Want wist je dat in onze mond naast enzymen er ook wel zo’n 10 miljard bacteriën, verdeeld over zo’n 700 soorten leven? Ook vind je er allerlei schimmels, micro-organismen en virussen. En nee… die zijn gelukkig niet allemaal slecht of gevaarlijk. Maar dit maakt hopelijk al wel een beetje duidelijk waarom een goede mondhygiëne belangrijk is. Net als bij eigen tanden en kiezen blijft er ook in de gebitsprothese elke dag een kleine laagje achter. Belangrijk is dat dit laagje elke dag schoongemaakt wordt. (Hoe een prothese goed gereinigd moet worden kun je hier lezen)
Dan komen we nu bij waarom het belangrijk is om je kunstgebit toch op een gegeven moment te gaan vervangen. Een kunstgebit is gemaakt van een kunststof. En hoe goed je de gebitsprothese ook reinigt, de kunststof wordt ouder en het oppervlak poreus. Ondanks dat dit met het blote oog misschien niet eens zichtbaar is. Je kunt je kunstgebit vergelijken met je spijkerbroek, elke keer trek je deze schoon uit de wasmachine aan, maar je merkt dat de stof steeds dunner wordt. Er komt meer ruimte in de vezels van je spijkerbroek totdat deze uiteindelijk gaten vertoond. Dit gebeurd er in wezen met je prothese ook. Nu is dit bij een spijkerbroek minder erg, maar bij een prothese kan dit zelfs je gezondheid schaden. Hoe goed je ook op je hygiëne let, aan slijtage van je prothese kun je niks veranderen.
Wanneer het oppervlakte van je prothese brozer wordt is dit een heerlijke plek voor de bacteriën en virussen om zich te gaan nestelen. Ook de slechte bacteriën. Deze slechte bacteriën adem je in en daarmee vergroot je de kans op bijvoorbeeld een longontsteking. Helemaal wanneer je de prothese ‘s nachts inhoudt en je minder slikt, vergroot je hiermee het risico om de slechte (gevaarlijke) deeltjes binnen te krijgen.
En ben je nou bang dat de nieuwe prothese niet goed zal gaan zitten, want je bent juist zo wijs met de ‘oude vertrouwde’ prothese. Een nieuwe prothese wordt gemaakt in verschillende stappen waarbij in elke stap alles nauwkeurig wordt opgemeten. Zelfs de afdrukmaterialen zijn vandaag de dag zo precies dat je een hele mooie afdruk (1 op 1 kopie) van de kaak (de basis van je prothese) krijgt. En heb je gedurende het proces toch het gevoel dat de oude prothese toch echt beter zit, dan kunnen we zelfs een kopie van die prothese maken, maar met nieuwe materialen.
Is je prothese ouder dan 10 jaar? Neem bovenstaande dan zeker in je op en wees zuinig op je gezondheid. Het advies van de zorgverzekeraar om na de paar jaar te vervangen is er niet voor niets.